folder Filed in SEO
Nota Bengkel Website Mastery
By Wan Yusof Wan Jeffery comment One Comment access_time 2 min read

Ini adalah nota rujukan daripada Bengkel Website Mastery yang dianjurkan baru-baru ini. Bengkel ini adalah panduan asas membina website. Ianya khusus untuk pengguna yang baru ingin belajar membina website.

1. Domain, Hosting & Platform

Terdapat 3 komponen yang diperlukan untuk menghasilkan website iaitu Domain, Hosting dan Platform. Domain adalah nama website contohnya wanyusof.com. Hosting adalah tempat data disimpan. Dan Platform adalah tempat kita menulis. Domain dan Hosting ada yang percuma dan ada yang berbayar. Contoh percuma adalah blogspot.com dan wordpress.com.

2. Struktur Website

Apapun tujuan membina website, kita mesti ada struktur. Struktur website yang dipilih akan memandu konten yang bakal dihasilkan. Ia juga membantu kita menetapkan kata kunci yang sesuai pada page yang sesuai. Dalam istilah teknikalnya, proses ini dinamakan SEO Mapping.

3. Mendapatkan Email

Website yang tidak mengumpul email atau maklumat pelawat adalah website yang rugi. Ini kerana kita sudah kehilangan ruang interaksi. Apabila pengunjung memberikan email, kita dapat berhubung dengan mereka untuk sesi yang akan datang. Kaedah ini dikenali sebagai email marketing. Pemasaran menerusi email sangat berkesan. Ini kerana mereka yang memberikan email adalah mereka yang berminat terhadap kandungan website kita.

4. Trafik dari FB

Facebook adalah sumber trafik percuma. Usah malu untuk berkongsi artikel kita di Facebook. Kita bukan menulis benda mengarut. Kita berkongsi sesuatu yang berfaedah. Usah fikirkan yang bukan-bukan. Fokus pada kebaikan.

5. Panduan SEO

Adalah menjadi satu kerugian andainya website yang baru dibuat mengabaikan SEO. Proses ini adalah percuma. Mulakan dengan asas-asas SEO. Saya ada tulis panduan khas SEO untuk bisnes baru. Boleh mulakan di situ.

website mastery

Itu adalah 5 poin utama daripada bengkel Website Mastery. Ada juga disebutkan beberapa rekomendasi untuk memulakan website. Catatannya adalah seperti di bawah:

Web Hosting

Ipserverone.com
Datakl.com

Domain

Godaddy.com
Namecheap.com

WordPress Theme

Themeforest.com
Themify.com

Email Marketing

Mailerlite.com
Aweber.com
GetResponse.com

Untuk sebarang pertanyaan, boleh tinggalkan mesej di ruangan komen. Ataupun boleh hubungi saya menerusi FB.

website mastery

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cancel Post Comment

  1. Masih tak dapat activate the website. Domain dgn hosting dah settled tp platform wordpress tak tahu nak create utk publish ke laman web kami.