folder Filed in SEO
Submit Website URL kepada Google
By Wan Yusof Wan Jeffery comment 2 Comments access_time 2 min read

Terdapat lebih 1 bilion website di dunia pada ketika ini. Jumlah ini akan terus bertambah. Tidak kesemua website akan muncul dalam hasil carian Google. Perkara ini terjadi kerana Google tidak tahu kewujudan website kita.

Analoginya begini. Satu hari kita jalan-jalan. Di pertengahan jalan, baru kita perasan ada sebuah kedai roti. Namanya kedai roti Mak Lah. Sebelum ini kita tidak pernah sedar kewujudannya. Apabila kita singgah, Mak Lah beritahu sudah 10 tahun beroperasi!

Sambung lagi. Kita beritahu biasanya roti dibeli di kedai roti Pak Samad. Kedai roti Pak Samad kedai besar. Iklannya di muka hadapan akhbar. Tiap-tiap hari jumpa.

Untuk sesebuah website muncul di Google, website berkenaan perlu ada dalam senarai catatan Google. Dalam erti kata lain, ada dalam pengkalan data Google. Kerja ini dilakukan oleh robot khas Google. Robot ini dikenali sebagai spider.

Andainya spider tidak berjaya mengesan kewujudan sesebuah website, maka website itu tidak akan wujud dalam pengkalan data. Kesannya, website berkenaan tidak akan dijumpai di Google.
Jadi sebagai pemilik website, kita mesti memberitahu Google perihal website kita. Supaya website ini ada dalam senarai hasil carian Google. Ada empat kaedah untuk menyenaraikan website di Google.

Add your URL

Ini adalah cara yang paling mudah. Masuk ke halaman ini dan masukkan URL yang ingin diketahui oleh Google. Apabila kita menghantar URL, Google akan mengambil sedikit masa untuk datang. Jadi bersabar. Yang pasti spider akan datang.

App Crawling

Mengikut data Google, seorang pengguna hanya menggunakan 26% apps setiap hari. 1 daripada 4 apps sahaja yang digunakan. Jadi fungsi ini untuk mengaktifkan kembali apps yang tidak digunakan.

Search Console

Bagi menggunakan fungsi ini, kita perlu memiliki akaun Google. Seterusnya masuk ke Google Webmaster Tools. Pilih submit sitemap. Sitemap adalah peta website yang akan menjadi panduan robot Google.

sitemap xml google

Structured Data

Ini adalah fungsi yang paling terkehadapan. Tidak disarankan untuk pengguna baru. Proses ini melibatkan aspek teknikal. Ianya adalah proses melabel konten kita untuk membantu pengguna mendapatkan hasil carian yang berkualiti.

Kesimpulan

Setiap website yang ingin muncul di Google mesti ada dalam pengkalan data. Caranya dengan menjemput spider. Gunakan salah satu daripada kaedah di atas. Add you URL, App Crawling, Search Console atau Structured Data.

seo url

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cancel Post Comment