folder Filed in Fundamental
Jejak Seorang Pemimpin: Pesan Tun Mahathir
By Wan Yusof Wan Jeffery comment 0 Comments access_time 3 min read

“Wanita menjadi 50 peratus ataupun separuh daripada anggota masyarakat. Kalau kit asingkan yang 50 peratus ini, maka kekuatan kita akan berkurangan sebanyak 50 peratus juga”

Tun Dr Mahathir Mohamad adalah Perdana Menteri keempat. Beliau terkenal di seluruh dunia. Ada yang kata Tun M seorang hebat. Ada yang kata Tun M seorang yang kejam.

Dalam sesi ini, kita tinggalkan perihal politik. Kutip mutiara ilmu dari wawancara. Pada setiap manusia, ada hikmah. Cuma bagi yang memerhati.

PEMERHATI
Tun M seorang pemerhati. Observant. Hasilnya buku The Malay Dilemma. Dalam buku ini, Tun cerita masalah orang Melayu. Puncanya dua. Genetik dan sosiogenik. Orang Melayu hidup di sungai. Di sini, makanan mudah diperoleh, jadi tidak perlu bersusah payah. Hasilnya mudah hidup di zon selesa.

Tun M kupas lagi faktor genetik. Kahwin saudara dekat. Akibatnya, orang Melayu berpusing sesama sendiri. Tidak berkembang.

ILMU
Apabila anda baca buku ini, Tun M berulangkali sebut peri penting cari ilmu. Dari ilmu, kita dapat tingkatkan ekonomi. Justeru dapat bantu orang sekeliling.

PANTAS
Bagi mereka yang pernah berada di bawah Tun M, mereka akan kata Tun M sangat laju. Apabila dia mahu A, dia mesti nak A segera. Dalam wawancara ini, Tun M ditanya. Tun M dilihat tidak sabar untuk laksanakan sesuatu.

Tun M jawab, “Apabila rakyat Malaysia bersara pada usia 55 tahun, saya baru mula menyandang jawatan Perdana Menteri pada usia 56 tahun. Justeru itu, saya sudahpun memasuki usia persaraan dan saya tidak tahu berepa lama lagi saya akan ada di dunia ini. Oleh itu, jika ada perkara yang hendak dilakukan, ia mesti dilakukan segera”.

BERANI BERUBAH
Apabila Tun M jadi Perdana Menteri, Tun M bawa masuk Menteri Wanita. Ini jarang dilakukan oleh Perdana Menteri sebelum ini.

“Wanita menjadi 50 peratus ataupun separuh daripada anggota masyarakat. Kalau kit asingkan yang 50 peratus ini, maka kekuatan kita akan berkurangan sebanyak 50 peratus juga”

Malaysia dilanda krisis kewangan tahun 1997. Waktu itu Malaysia pilih strategi tersendiri. Orang kata gila. Tun M teruskan. Hasilnya Malaysia berjaya pulih.

PANDANG HADAPAN
Perdana Menteri sentiasa berpindah randah. Masing-masing ada tempat pemerintahan tersendiri. Tun M berfikiran lain. Dia mahu semua Perdana Menteri ada satu pusat pentadbiran. Begini senang diuruskan dan lebih terjaga. Lalu terhasilah Putrajaya.

Tun M mula tulis ucapan bagi perhimpunan UMNO bermula Januari. Perhimpunan biasanya berlangsung 5 atau 6 bulan kemudian.

TEGAS & TEKAD
Satu perkara besar yang Tun M lakukan adalah tamatkan kekebalan sultan. Sebelum ini mereka tidak dapat didakwa. Kini mereka boleh didakwa. Apabila ditanya adakah Tun M menghadapi kesukaran?

Tun M jawab, “Tidak mudah tetapi ia telah dilaksanakan”.

BERSISTEM
Zaman Tun M adalah zaman di mana banyak pusat pengajian ditubuhkan. Antaranya sekolah berasrama. Tujuan penubuhan sekolah-sekolah ini untuk manfaat bersama.

Mereka yang pergi ke asrama belajar bersistem. Kemudahan cukup. Jadi mereka tidak perlu fikir perkara lain. Hanya perlu belajar.


Buku Rujukan: Jejaka Seorang Pemimpin, Sejarah Lisan Tun Dr Mahathir

tun mahathir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cancel Post Comment