folder Filed in SEO
'F Pattern' di Google
By Wan Yusof Wan Jeffery comment One Comment access_time 2 min read

Apabila kita buat carian di Google, kita dapat hasil carian. Disusun ikut kedudukan. Ada nombor 1, nombor 2 dan seterusnya. Website yang paling relevan akan diletakkan di atas. Kaedah penentuan relevan itu ditentukan ikut formula Google.

Formula ini tidak ada siapa tahu. Cuma kita dapat pembayang. Ada banyak faktor yang mempengaruhi formula ini. Ada yang kita sentuh dalam Teknik SEO Sempoi.

Kali ini saya ingin cerita tentang perangai manusia. Bukan perangai biasa. Namun perangai sewaktu manusia sewaktu guna Google.

Asal cerita, ada orang ingin tahu. Bagaimanakah pergerakan mata kita sewaktu lihat hasil carian Google. Lalu pergerakan mata dikesan guna heat map.

Hasilnya memeranjatkan ramai orang. Rupa-rupanya, manusia melihat ikut huruf ‘F’. Lalu fenomena ini disebut ‘F Pattern’.

eye tracking study

Apabila kita lihat rajah di atas, ada warna merah, oren, kuning, hijau dan biru. Warna merah tunjuk tempat manusia paling ramai fokus. Manakala warna biru pula tempat manusia kurang lihat.

Dapatan kajian ini mengesahkan mengapa website yang tersenarai dalam 3 teratas dapat klik yang banyak. Manakala website yang berada di bawah tidak diklik. Walapun dalam halaman pertama.

Sebab itu kita perlu cuba kuasai tiga tempat teratas. Ini boleh dilakukan. Tidak mustahil. Yang penting perlu kena cara dan kaedahnya. Saya telah lakukan perkara ini bagi kata kunci ‘Wan Yusof’.

hasil carian wan yusof

Daripada kata kunci ‘Wan Yusof’, saya dominasi tempat pertama, kedua, ketiga dan kelima. Ini bukan sahaja meningkatkan kredibiliti. Malah kemungkinan untuk diklik sangat tinggi.

Bagi kata kunci ‘Wan Yusof’, saya gunakan Teknik SEO Sempoi. Ini teknik sangat mudah yang menjadi. Andai anda pemilik bisnes baru, boleh cuba. Teknik ini menepati kehendak Google. Sebab itu menjadi.

Kesimpulannya, dapatkan kedudukan di tiga teratas di Google. Bina website yang mesra Google.

eye tracking

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cancel Post Comment