WordPress database error: [Table 'wanyusof_wrd19.wp_taxonomymeta' doesn't exist]
SELECT taxonomy_id, meta_key, meta_value FROM wp_taxonomymeta WHERE taxonomy_id IN (382) ORDER BY meta_id ASC

Fundamental

Kisah Kegagalan BlackBerry

Ada seorang budak genius, Mike Lizaridis.Bakatnya dikesan sedari kecil.Masuk sekolah menengah namanya makin terkenal. Dia berjaya cipta panel solar dan menang anugerah kerana membaca semua buku sains dalam perpustakaan sekolah. Meningkat dewasa dia mula berfikir untuk mencipta inovasi pada telefon. Waktu itu telefon pintar yang paling canggih adalah telefon pintar yang ada stylus. Masalah telefon […]

Bagaimana Kedai Kopi Ini Buat Extra RM30,000 Sehari

Suatu hari saya ke Starbucks.Barista tanya nak order apa? “Saya nak Frappucino Chocolate satu” “Nak size besar tak? Tambah seringgit je” sambil barista tu tunjukkan size gelas besar. Tambah seringgit? Wah macam berbaloi. “Ok!” Apa yang terjadi apabila saya setuju untuk tambah seringgit? Starbucks telah meningkatkan nilai belian.Asalnya nak bayar RM16, sekarang sudah bayar RM17. Anda mungkin kata, “hek eleh seringgit […]

Status Quo Bias

Rajah menunjukkan dua kategori negara. Negara-negara warna emas dan biru memberikan kebebasan derma organ kepada rakyatnya. Tetapi kenapa jurangnya terlalu besar? Belanda merupakan negaea yang paling agresif (berbanding 3 yang lain) dalam mempromosikan derma organ. Pun begitu, Belanda tidak mampu menyaingi satu pun negara-negara berwarna biru. “Mengapakah perbezaan ini begitu ketara?” Di negara-negara keemasan, anda […]

Fenomena The IKEA Effect

Sekitar tahun 1950, instant cake mixes diperkenalkan. Sasaran jualannya tinggi kerana ianya akan memudahkan suri rumah buat kek. Buka paket, masukkan ke dalam oven. Siap! Tapi apa yang berlaku adalah sebaliknya. Surirumah TIDAK MAHU beli kerana ianya menyebabkan proses memasak kek menjadi terlalu mudah. Mereka beranggapan perbuatan ini merendahkan kemahiran memasak mereka. “Apa yang syarikat […]

Bukti Sosial

Pesawat selamat mendarat.Beratur keluar. Pusing kiri dan kanan.Cari “Baggage Reclaim”. Nampak orang di hadapan ke kanan.Ikut ke kanan “Eh salah arah rupanya. Patut ke kiri” Situasi 2… Mahu buat keputusan nak makan di kedai mana.Restoran A atau restoran B. “Haa…restoran A nampak ramai orang. Mesti sedap”Anda pernah alami situasi begini? Ini adalah contoh bagaimana manusia […]

Price Decoy

SmallMediumLarge Nak pilih yang mana? Akan ada dua kelompok.Satu pilih small.Satu lagi pilih large. Medium? Kelompok yang pilih medium hampir tidak ada. Pilihan medium bertindak sebagai “decoy”. Senang cerita pilihan medium bertujuan membantu pembeli buat keputusan. Sama ada small atau large. Apabila manusia mahu membuat perbandingan, kita perlukan satu kayu aras untuk dibandingkan. Jadi dalam […]

Previous page Next page