folder Filed in SEO
Beza SEO vs SEM
By Wan Yusof Wan Jeffery comment One Comment access_time 1 min read

Dalam pemasaran Google, ada dua istilah besar. SEO dan SEM. Bagi penjelasan SEO, boleh baca artikel apa itu SEO.

SEM pula merujuk kepada Search Engine Marketing. SEM sedikit berbeza dengan SEO. SEM melibatkan kos. Kita bayar Google untuk berada di kedudukan pertama di Google. Dalam erti kata lain, ini adalah iklan di Google.

Pun begitu, Google telah asingkan kedudukan iklan berbayar dan yang percuma. SEM ibarat menyewa papan iklan besar di muka pintu. Kos bayaran SEM ditentukan menerusi kaedah bida. Kita bertanding bida dengan pengiklan yang lain. Bayaran hanya perlu dibuat berdasarkan berapa kali pengguna klik iklan itu.

beza-seo-vs-sem

SEO dan SEM saling membantu. Kedua-duanya boleh digunakan sebagai senjata pemasaran. Tidak semestinya iklan berbayar (SEM) lebih berkesan daripada SEO. Lain industri, lain respon. Kita perlu cuba dan lihat hasil.

Bagi yang baru, mulakan dengan SEO. Proses SEO akan ambil masa namun kita dapatkan jimatkan kos. SEO adalah percuma. SEM pula berbayar. Teknik SEM berbeza dengan teknik SEO.

Teknik SEO boleh berubah. Perubahan berlaku apabila Google melakukan proses update. Ada teknik yang sudah tidak berkesan dan ada teknik yang masih berkesan. Pun begitu, asas SEO tidak akan berubah. Inilah yang ditekankan dalam Teknik SEO Sempoi. Menguasai ilmu akar. Ranting bila patah, boleh tumbuh lagi. Akar apabila rosak, pokok mati.

Asas SEO secara ringkasnya dapat dipecahkan pada dua. On page dan Off page. Strategi On-Page adalah berkaitan dengan apa yang kita buat dalam website sendiri. Manakala strategi Off-page berkait rapat dengan hubungan luar.

Apabila kedua-dua strategi ini digabungkan, website cepat mesra Google. Hasilnya website senang muncul di halaman pertama Google.

seo vs sem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cancel Post Comment