folder Filed in Fundamental
5 Platform Blog Terbaik Bagi Startup
By Wan Yusof Wan Jeffery comment One Comment access_time 4 min read

Website ibarat rumah sendiri. Facebook dan Instagram ibarat rumah sewa. Di rumah sewa, ada perkara yang kita tak dapat buat. Perlu dapat kebenaran dari tuan rumah. Berbeza di rumah sendiri, kita bebas buat sesuka hati.

Untuk itu, sangat disarankan kepada semua peniaga online supaya pasang cita-cita ada website sendiri. Kumpulkan bajet dan mulakan proses migrasi.

Saya sering ditanya bagaimana mahu buat website. Jadi artikel ini ditulis khas bagi Tuan yang mahu mulakan website. Kita mulakan dengan yang percuma. Ada lima pilihan kesemuanya. Selamat membaca.

Blogger

Dulu dikenali sebagai blogspot. Kemudian dibeli oleh Google. Bagi hasilkan website di blogspot, kita hanya perlukan akaun Google. Pantas dan cepat.

Ada yang berpendapat, blogspot adalah pilihan paling bagus. Blogspot dimiliki Google. Jadi peluang untuk muncul di Google lebih tinggi. Pernyataan ini tak ada sandaran khusus. Google tak pernah keluarkan kenyataan sokong perkara ini.

Blogspot didatangkan dengan beberapa template. Ada limitasi dari sudut susun atur dan desain. Namun blogspot adalah pilihan bagus bagi yang mahu mulakan.

blogger
Blogger atau Blogspot.

WordPress

WordPress merupakan platform yang paling digemari ramai orang. Kelebihan wordpress adalah ianya mudah digunakan dan ada plugin yang banyak. Plugin ini berfungsi sebagai pelengkap kepada wordpress.

Contohnya begini. WordPress tak sediakan fungsi ecommerce. Bagi menukar website wordpress kepada ecommerce, kita perlu install plugin. Ada banyak plugin yang boleh lakukan perkara ini. Salah satunya Woocommerce.

Harus difahami, wordpress ada dua. WordPress.com dan wordpress.org. Bagi wordpress.com, fungsinya seperti blogspot. Hanya perlu daftar dan terus boleh guna. Cuma ada had limit memandangkan website kita menumpang di wordpress.com.

WordPress.org sedikit berbeza. Kita akan download fail wordpress. Seterusnya kita perlu install di hosting sendiri. Kaedah ini lebih digalakkan atas sebab fleksibiliti. Kita boleh buat sesuka hati.

wordpress
WordPress.com

Tumblr

Dikenali sebagai microblogging. Tumblr membenarkan kita buat blog dengan mudah. Boleh upload gambar, quote, muzik dan tulisan.

Tumblr telah bertapak sejak tahun 2007. Diasaskan oleh David Karp. Fokus tumblr lebih kepada penulisan pendek-pendek. Namun tak ada sebarang had limit dari sudut jumlah patah perkataaan.

Paparan antaramuka (interface) tumblr ringkas. Senang difahami dan digunakan. Warna design boleh ditukar ikut pilihan hati. Boleh cuba dan alami sendiri.

tumblr
Contoh Paparan Tumblr

Wix

Pernahkah Tuan lihat iklan Wix di Facebook? Ini antara syarikat yang cukup agresif dari sudut pengiklanan. Wix menggelarkan diri mereka ‘Free Website Builder’.

Apabila cipta akaun di Wix, kita diberikan pilihan untuk mengubah suai design website. Terdapat template menarik yang disediakan.

Wix didatangkan dengan pakej percuma dan pakej berbayar. Bagi pakej berbayar, Wix menyediakan semua fungsi seperti hosting, domain, analytics dan sistem sokongan.

Andai berminat, cuba yang percuma dahulu. Apabila puas hati baru ambil yang berbayar.

wix.
Contoh template Wix.

Weebly

Mirip dengan Wix. Weebly juga didatangkan dengan template yang sudah siap. Ada macam-macam pilihan. Weebly juga bertujuan memudahkan kita mendapat design menarik pada harga yang menjimatkan.

Weebly didatangkan dengan lima pakej. Dari percuma kepada pakej advance. Bagi pakej berbayar, weebly juga berikan kredit Google Ads. Namun fungsi ini bermanfaat andai kita mahu buat iklan di Google.

Weebly
Contoh Paparan Weebly.

Platform Pilihan

Antara lima pilihan di atas, saya suka memilih WordPress. WordPress ini saya install di dalam hosting sendiri. Proses install hanya sekejap sahaja. Kebanyakan syarikat hosting sudah sediakan fungsi ini. Andai tak pasti, hanya perlu tanya adakah mereka menyediakan Installatron atau Softaculous.

softaculous
Aplikasi Softaculous oleh ServerFreak.

Installatron atau Softaculous merupakan perisian bagi membantu kita install WordPress dengan hanya satu klik sahaja. Tak perlu bersusah payah bedah siasat bahasa programming.

Selepas proses install, kita sudah boleh akses dan mula menulis. Andai mahu tukar design, ada template disediakan.

Kesimpulannya, cuba dahulu yang percuma. Pilih yang kita senang menggunakannya. Kemudian barulah dapatkan pakej berbayar.

blogger blogspot tumblr weebly wix wordpress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cancel Post Comment