folder Filed in SEO
10 Fungsi Menarik Google Yang Anda Tak Tahu
By Wan Yusof Wan Jeffery comment 0 Comments access_time 2 min read

Apa yang anda boleh lakukan dengan Google?
Ramai orang masih tidak tahu yang Google bukan sekadar mencari sesuatu untuk anda sahaja. Ini ada 10 fungsi-fungsi menarik yang boleh anda cuba.

Buka Google.
Dan mulakan.

1. Timer/Stopwatch

Jika anda ingin melakukan senaman dan terlupa membawa jam anda, hanya taip ‘Stopwatch’ atau ‘Timer’.

fungsi stopwatch

2. Ramalan Cuaca

Untuk mengetahui cuaca di tempat anda, taip ‘weather’ + lokasi anda. Dan anda akan dipaparkan dengan maklumat seperti suhu, keadaan awan, kelajuan angin dan lain-lain.

fungsi cuaca

3. Kalkulator

Anda tidak perlu membuka apps kalkulator. Hanya taip pengiraan yang ingin anda lakukan di dalam kotak pencari dan Google akan selesaikan untuk anda.

fungsi kalkulator

4. Jam

Sekiranya anda ingin menyemak waktu di tempat-tempat tertentu contohnya di Dublin, anda hanya perlu taip ‘time’ + lokasi.

fungsi jam

5. Keputusan Perlawanan Sukan

Anda peminat bola? Gunakan fungsi nama liga/perlawanan’+ ‘score’. Malah untuk liga Malaysia pun Google akan memaparkan keputusan ini.

fungsi perlawanan sukan

6. Tukaran Mata Wang

Biasanya jika kita ingin melancong ke negara yang berlainan mata wang, kita ingin melihat kadar tukaran mata wang. Menariknya fungsi ini turut disediakan di Google. Taip sahaja nilai wang dan jenis wang anda digabungkan dengan tukaran ke jenis mata wang apa.

fungsi tukaran mata wang

7. Penukaran Unit

Selain dari matawang, Google juga memberikan pilihan kepada anda untuk menukar kepada unit-unit tertentu. Contohnya dari Sentimeter ke Meter. Dari Gram ke Kilogram dan sebagainya.

fungsi tukaran unit

8. Kamus

Hampir semua orang pernah gunakan Google Translate. Cuma tidak ramai yang tahu bahawa Google sendiri boleh bertindak sebagai kamus atau penterjemah tanpa perlu masuk ke website lain. Hanya taip perkataan yang anda ingin tahu maknanya dalam kota enjin pencari.

fungsi kamus

9. Status Penerbangan

Untuk menggunakan fungsi ini, hanya taip nama syarikat penerbangan + no pesawat/no penerbangan.

fungsi status penerbangan

10. Data Umum

Google menyediakan maklumat-maklumat umum atau trend terkini. Sebagai contoh jika anda ingin tahu kadar penangguran di Malaysia, hanya tapi ‘unemployment rate’ + nama negara.

fungsi data umum

google seo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cancel Post Comment