folder Filed in SEO
SEO Mapping Servis SEO Malaysia
By Wan Yusof Wan Jeffery comment 2 Comments access_time 2 min read

Ini adalah strategi SEO terhebat. Namanya SEO Mapping. Dalam Bahasa Malaysia disebut dengan istilah Pemetaan SEO. SEO Mapping adalah satu proses merangka struktur website sebelum mula menulis artikel. Untuk tujuan demonstrasi SEO Mapping, kita akan gunakan contoh kata kunci servis SEO.

Peringkat yang pertama dalam proses ini adalah membuat kajian kata kunci. Gunakan tools seperti Google Adwords. Kemudian senaraikan apakah kata kunci yang kita ingin sasarkan. Dapatan kajian yang saya jalankan mendapati ada tiga kata kunci utama iaitu:
1. Servis SEO
2. Servis SEO murah
3. Servis SEO Malaysia

Seterusnya kita masuk ke peringkat yang kedua iaitu menyenaraikan apakah page yang ingin diwujudkan di website. Contohnya:
1. Tentang syarikat
2. Tentang servis
3. Hubungi syarikat
4. Blog

Peringkat yang ketiga adalah menggabungkan kata kunci dengan senarai page yang dihasilkan seketika tadi. Contoh gabungan:
1. Tentang syarikat digabungkan dengan servis SEO
2. Tentang servis digabungkan dengan servis SEO murah
3. Hubungi syarikat digabungkan dengan servis SEO Malaysia

Selepas itu kita perlu menulis artikel berdasarkan tajuk gabungan di atas. Fokus artikel adalah pada kata kunci yang disasarkan. Seni SEO di sini adalah kemahiran menulis artikel yang tidak terpesong. Kita tidak boleh menipu audiens atau Google. Artikel tentang syarikat mestilah berkenaan syarikat. Dan dalam masa yang sama, artikel tentang syarikat itu memasukkan kata kunci servis SEO. Demikian juga artikel hubungi kami, artikel ini perlu menggunakan kata kunci servis SEO Malaysia.

Mungkin ada yang keliru mengapa tentang servis tidak digabungkan dengan kata kunci servis SEO. Sebetulnya itu terpulang. Saya hanya menunjukkan panduan umum. Mesej utama di sini adalah untuk memasukkan kata kunci ke dalam page yang disenaraikan.

Peringkat yang terakhir adalah membentuk hubungan antara page berkenaan. Ini dinamakan internal linking. Kepentingan internal linking adalah ianya memberitahu Google page mana yang paling utama. Page yang paling banyak menerima link dikira page terpenting. Jadi jika page tentang syarikat adalah kata kunci utama yang ingin dinaikkan, kesemua page lain mestilah cuba memberikan link kepada page ini.

servis seo malaysia

Sekiranya anda mengalami kesukaran memahami artikel SEO Mapping ini, cuba komen di ruangan di bawah. Dan saya akan cuba permudahkan atau menjelaskan dengan kaedah yang lain pula. Tujuan utama SEO Mapping adalah menghasilkan website yang berstruktur. Dan struktur itu adalah berdasarkan kata kunci yang dicari.

seo mapping servis seo servis seo malaysia servis seo murah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cancel Post Comment

  1. Jazakallahu khayr atas huraian Tuan,
    Berdasarkan tulisan Tuan, SEO Mapping ini juga adalah salah satu perkara penting. Tetapi sayangnya, saya masih kurang memahami artikel SEO Mapping ini.

    Jadi, mohon Tuan jelaskan dengan bahasa yang lebih mudah.
    Terima Kasih.