Nota Content Marketing Percuma »

Google Search Console: Panduan Lengkap & Strategi CTR 2X

panduan google search console

Google Search Console merupakan tool percuma yang diberi oleh Google.
Fungsinya sangat berbaloi ditekuni.
Malah terus terang saya katakan, tool ini lebih padu berbanding Google Analytics.

Saya akan terangkan asas Google Search Console.
Dan bagaimana anda boleh manfaatkan tool ini.
Supaya website lebih senang muncul di Google.

Strategi dan taktiknya di bawah.
Mulakan sekarang.

1. Apa Itu Google Search Console

Google Search Console merupakan satu servis percuma yang diberikan oleh Google. Fungsinya untuk memantau perkembangan website di Google. Google Search Console bertindak sebagai alat penghubung.

apa itu google search console

Itu definisi buku (baca: Google).

Senang cerita.
Google Search Console adalah messenger antara website dengan Google.
Apabila Google kesan website kita ada masalah, Google akan hubungi webmaster menerusi Google Search Console.

Dulunya GSC dikenali sebagai Google Webmaster Tools.
Mana-mana namapun tidak kisah.
Asalkan kita tahu fungsi dan cara menggunakannya.

"Kenapa nak guna Google Search Console?"

2. Kenapa Nak Guna Google Search Console

Gold!
Emas!

Google Search Console menyimpan maklumat-maklumat yang kita cari selama ini.
Fungsi Google Search Console boleh dipecahkan kepada dua kategori utama.

1. Berhubung dengan Google dan memantau perkembangan website

  • check
    Menerusi GSC, pemilik website akan dapat melihat sama ada Google dapat akses website atau tidak.
  • check
    Adakah website ada masalah?
  • check
    Memaklumkan kepada Google perubahan website.
  • check
    Melihat dan memantau malware atau spam

2. Memantau perkembangan website dan kata kunci berpotensi

  • check
    Melihat kedudukan website bagi kata kunci tertentu.
  • check
    Melihat jumlah clicks, impressions, CTR.
  • check
    Melihat external link/backlink.
  • check
    Melihat prestasi website di paparan smartfon.
  • check
    Melihat kedudukan website di Google.

3. Cara Install Google Search Console

Bagi pengguna wordpress, ada dua plugin yang boleh digunakan.
Yoast SEO atau All in One SEO.
Di dalam video ini saya terangkan bagaimana menggunakan fungsi ini.

Cara aktifkan Google Search Console menerusi Yoast SEO.

Cara aktifkan Google Search Console menggunakan All in One SEO.

4. Perkara Asas Yang Utama

Sekarang kita akan mulakan dengan asas.
Ini adalah istilah-istilah yang akan digunakan.
Supaya anda faham maksud dan tujuan.

Log masuk ke Google Search Console.
Lihat menu di sebelah kiri.
Klik Search Traffic.

gsc search traffic

Sekarang kita akan lihat istilah penting satu persatu.

apa itu clicks

Clicks = Berapakah jumlah klik yang website dapat apabila muncul di hasil carian Google.

apa itu impressions

Impressions = Berapa kalikah audien melihat website anda di hasil carian Google.

apa itu ctr

CTR = Berapa kalikah website anda di-klik oleh pelawat. Nilainya diberi dalam bentuk percentage.

apa itu position

Position = Kedudukan website di hasil carian Google.

apa itu queries

Queries = Memaparkan perkataan-perkataan yang dicari oleh audien yang membawa mereka masuk ke website.

apa itu pages

Pages = Menunjukkan senarai pages/post yang muncul di hasil carian Google.

apa itu countries

Countries = Menunjukkan dari mana audien datang.

apa itu devices

Devices = Menunjukkan peranti mana yang digunakan dalam melayari website.

apa itu search types

​Search Type = Memaparkan jenis-jenis carian yang dibuat seperti web search, video, image dan sebagainya.

Sekarang kita masuk ke topik penting.
Bagaimana menggunakan maklumat ini bagi meningkatkan pengunjung ke website?

5. Strategi Google Search Console

Bagi tujuan ini, saya akan gunakan satu kes studi.
Bagaimana saya melakukan optimisasi untuk artikel Cara Melombong Bitcoin.

Pertama tandakan pada Clicks, Impressions dan CTR (andai nak tandakan position pun boleh).
Pastikan Queries juga ditandakan.

strategi google search console

Lihat senarai queries yang dipaparkan.

Fokus pada queries yang relevan yang tinggi Impressions tetapi CTR-nya rendah.
Query begini maksudnya muncul banyak kali tapi tidak mendapat klik dari pengguna.

senarai queries

Dalam kes ini saya dapati pada queries “bitcoin malaysia, bitcoin mining malaysia, cara mining” , artikel muncul di Google tetapi tidak dapat klik.

Jadi apa saya buat?

5.1 Tukar Title Tag

Perhatikan hasil carian di halaman pertama.
Lihat adwords.

adwords bitcoin

Catat perkataan yang berkemungkinan mendorong kepada CTR yang tinggi.
Kemudian lihat pula hasil carian organik.
Ulang buat proses yang sama.

organic bitcoins

Jadi ubah suai Title Tag mirip 3 hasil carian teratas ini.
Contohnya:
Cara Melombong Bitcoin Malaysia- Panduan Lengkap
Cara Melombong Bitcoin dan RIG Terbaik
Panduan Melombong Bitcoin Selamat

Kemudian ikuti langkah seterusnya pula.

5.2 Tukar Meta Description

Sama konsep seperti title tag.
Dalam kes ini ubah suai meta description supaya audien nak klik.

Di dalam meta description masukkan perkataan memujuk atau mendorong.
Dalam Bahasa Inggeris disebut sebagai persuasive words.

SENARAI PERKATAAN MEMUJUK (PERSUASIVE WORDS)

  • check
    You
  • check
    Free
  • check
    Because
  • check
    Discount
  • check
    Instantly
  • check
    New
  • check
    Terbaru
  • check
    Terkini

Lihat topik Bucket Brigade pada artikel ini: Cara Tulis Artikel

Satu perkara penting dalam memilih perkataan mendorong.
Pemilihan perkataan ini bergantung kepada niche masing-masing.
Kuncinya adalah supaya audien nak klik apabila baca.

Seterusnya kita akan gunakan fungsi Crawl pada Google Search Console.

fungsi crawl

5.3 Submit Sitemap

Sitemap ini macam peta.
Google gunakan maklumat pada sitemap untuk melihat struktur website.

Apabila kita submit sitemap kepada Google, kerja robotnya bertambah mudah.
Robot Google boleh masuk website dengan lebih efektif.

google baca sitemap

Cara Google baca sitemap

Sitemap ada dua jenis.
Format HTML dan XML.
Google hanya kisah format XML.

Bagi mencipta sitemap format XML, aktifkan fungsi ini pada plugin Yoast atau All in One SEO.

Klik enabled pada Yoast SEO.

enable yoast sitemap

Klik activate pada All in One SEO (gunakan salah satu plugin sahaja)

enable all in one seo sitemap

Kemudian pergi ke Google Search Console.
Klik Crawl. Pilih Sitemaps.

pilih sitemaps

​Klik butang Add/Test Sitemap.
Masukkan nama website di situ.

Klik Submit Sitemap.

sitemap xml google

Sekarang kita lihat teknik terakhir.
Teknik ini dipanggil Teknik Memanggil Google.

5.4 Fetch As Google

Apabila buat perubahan drastik pada website, cara termudah untuk beritahu Google adalah menerusi Google Search Console.

Cara ini lebih pasti kerana dilakukan secara manual.
(kita sendiri yang beritahu Google)

Andai kata tidak beritahu menerusi kaedah ini, tidak mengapa.
Google masih boleh kesan.
Cuma untuk lebih pasti, elok beritahu terus Google.

Bagi melakukan proses Fetching, pergi ke Google Search Console.
Klik Fetch as Google.

fetch as google

Andai kata mahu Google fetch website utama, terus klik Fetch.
Andai kata mahu Google fetch page dalam website, masukkan alamat penuh page itu dan klik Fetch.

fetch as google 2

6. Kesimpulan

Sebelum tamatkan panduan ini, saya mahu buat rumusan.
Bagaimana menaikkan jumlah pengunjung website menggunakan Google Search Console.

Kita buat kira-kira sikit.

teori impressions

Dari data di atas,
Jumlah Clicks = 96
Jumlah Impressions = 1264
Jumlah CTR = 7.59%

Andai kata saya dapat tingkatkan CTR 2x kali ganda,
Anggaran CTR = 14.59%

Saya akan dapat Clicks 2x ganda.
Anggaran Clicks = 192

Ini bererti saya mendapat tambahan 192 pengunjung baru ke website. (andaian: setiap klik tambahan adalah pelawat baru)

"Bagaimana menggandakan CTR?"

Itulah yang diterangkan di atas =)


p/s: Apa pendapat anda tentang artikel ini? Berbaloi dibaca? Bantu saya untuk sebarkan artikel ini. Share dengan kawan-kawan ya.

20 comments
azrinros - September 23, 2017

Saya selalu guna Google Search Console untuk mengkaji prestasi posting blog. Penerangan dari Dr memberi saya lebih kefahaman untuk manfaat pengunaan Google Search Console ini.

Reply
Lokmanamirul - September 24, 2017

Benar fungsi webmaster tool google sgt berguna for while yg ada web. Setiap hari memang sy cek..untuk ketahui perkembangan semasa …bahagian search analytics selalunya sy tengok..terima kasih atas info ni.
Lokmanamirul recently posted…Sinopsis Drama Red Velvet Lakonan Alif Satar dan NeelofaMy Profile

Reply
Wafi - September 24, 2017

artikel baru pun boleh kita buat utk beritahu google datang melawat?
Wafi recently posted…Doa Akhir Tahun & Awal Tahun HijrahMy Profile

Reply
    Wan Yusof Wan Jeffery - September 24, 2017

    Tidak perlu buat untuk setiap artikel. Robot Google sudah ada jadual tersendiri. Salah satu jadualnya adalah bersandarkan kekerapan blog update.

    Kalau blog update setiap hari, robot akan datang kerap.
    Kalau blog update sebulan sekali, robot datang jarang-jarang.

    Ini contoh gambaran. Ada beberap metriks lagi yang Google gunakan.
    Selain dari Google Search Console, boleh juga gunakan robot.txt untuk mempercepatkan lagi proses indexing.

    Reply
    doqngos - September 26, 2017

    wafi. mamat ini ak kenai nihh.. otai.

    Reply
mrhanafi - September 24, 2017

informasi yang lengkap dan akan dirujuk selepas ini..

saya nak target robot tu datang hari-hati ke blog saya untuk buat indexing..
mrhanafi recently posted…Hijrah Diri : Sentiasa Bersangka BaikMy Profile

Reply
Gum Arabic Al-Manna - September 25, 2017

Penjelasan ini terus terpakai kepada semua yang pernah menyertai mana-mana aktiviti bengkel google atau blog. Sebab masa ajar dalam bengkel tu bukan semuanya dapat terutama bagi blogger baru. Penerangan d atas ini akan lebih membantu pemahaman dan cara penggunaan. Terima kasih perkongsian yang dinantikan ini.
Gum Arabic Al-Manna recently posted…Al-Manna Ameer Bukan Ubat Rawat PenyakitMy Profile

Reply
Belang Tarung - September 25, 2017

guna console ni agak seumur dgn blog tp biasa cari crawl error yang error 404 tu..selain dari submit sitemap dan robot.txt…sekarang boleh cuba teknik analisis macam tuan sarankan..hehe
Belang Tarung recently posted…Pengeluaran Buku Komik Majalah Komik Gempak DihentikanMy Profile

Reply
Mawardi Yunus - September 26, 2017

macamana dengan pengguna platform blogspot?
Mawardi Yunus recently posted…PENYELESAIAN MASALAH AUTO FORCED HUAWEI P10 / P10 PLUSMy Profile

Reply
Hanim - October 5, 2017

adakah bahagian google index penting?

Reply
Azlan Yussof - October 19, 2017

Sejak kenal blog TUan Wan Yusof , saya kerap masuk ke sini.
Sebab tak banyak blog berkaitan SEO / Website yang berbahasa Melayu yang mudah di fahami 🙂

Susunan ayat yang senang di fahami & padu.
Sangat sesuai untuk rujukan berkaitan website ..Saya akan jadi follower tegar tuan selepas ini ..Insyaallah .. 🙂
Azlan Yussof recently posted…Easy Parcel Review Malaysia 2017My Profile

Reply
Hasrul Wayne - October 22, 2017

Ada banyak jawapan yang boleh kita dapat mengenai prestasi website melaui GSC. Paling berharga dengan Console kita boleh tingkatkan CTR dan perbaiki impression dalam SERP macam dalam artikel ni terangkan.

Terbaik tips ni Tuan Wan Yusof. 😀
Hasrul Wayne recently posted…SEO Safety: How To Stay Safe With SEOMy Profile

Reply
adra - October 25, 2017

kalau menurut saya, jika tidak melakukan Fetch As Google dan Submit Sitemap, tidak akan berpengaruh karen. tidak ada celah untuk google meng index, hanya soal waktu.. jika kita submit link di google search console hanya mempercepat crawling website kita.

Reply
shana - November 10, 2017

terima kasih. sangat membantu dalam menambah ilmu blog. Tips yang terbaik Tuan Yusof
shana recently posted…Kekalkan Kesihatan Kulit ~ 10 Petua PentingMy Profile

Reply
MyInformasi - December 6, 2017

Info seo yg sngat mudah difahami …
MyInformasi recently posted…Syarat Kelayakan Permohonan BR1M 2018 BaharuMy Profile

Reply
Brother karysma - December 9, 2017

Terima kasih sifu wan yusuf, akan dipraktik kan di website saya, sifu telah banyak membantu website saya sehingga menjadi lebih baik dari apa yg saya expect sebelum ini… semoga murah rezeki dan berkat hidup tuan guru wan yusof

Reply
Click here to add a comment

Leave a comment:

CommentLuv badge