folder Filed in SEO
Kes Studi SEO: Hari Kiamat BMW
By Wan Yusof Wan Jeffery comment 0 Comments access_time 2 min read

Februari 2006 adalah hari kiamat bagi website pengeluar kereta tersohor di dunia, BMW. Bulan itu, website rasmi mereka bmw.de dikeluarkan daripada Google. BMW Jerman didapati bersalah kerana melanggar Google’s guidelines. Website mereka telah menipu pengguna menerusi kaedah doorway pages.

Apakah itu ‘Doorway Pages’?

BMW mencipta satu page yang mempunyai artikel berkenaan kereta mereka. Artikel ini mengandungi kata kunci untuk mendapat ranking teratas di Google. Ini tidak salah. Kesilapannya adalah apabila pengguna masuk ke page ini, mereka akan dipindahkan ke page lain secara automatik. Ini salah. Kaedah ini dianggap cuba menipu pengguna internet.

seo bmw blacklisted 1
Ini adalah page yang dicipta untuk tujuan kata kunci
seo bmw blacklisted 2
Ini pula page yang akan ditunjukkan kepada pengguna selepas masuk page di atas

Menurut Ketua Unit Spam di Google, Matt Cutts, Google sangat komited dan tegas dalam memastikan hanya website berkualiti sahaja dipaparkan kepada pengguna. Tidak kira siapa pun anda, jika anda bersalah maka bersedialah menerima hukuman.

“Don’t deceive your users or present different content to search engines than you display to users.”

BMW Memperbaiki SEO Mereka

BMW mengakui kesilapan mereka dan mengubah suai website mereka dengan mematuhi polisi dan panduan yang ditetapkan oleh Google. Akhirnya website mereka dimasukkan kembali.

Teknik SEO Topi Hitam (Black Hat)

Teknik doorway pages adalah salah satu teknik topi hitam (black hat). Teknik topi hitam adalah teknik pantang. Ada 7 lagi teknik topi hitam yang boleh jahanamkan website kita dan ada ditulis dalam blog ini. Apabila kita disahkan menggunakan teknik ini, maka website kita akan dikeluarkan daripada Google. Rayuan boleh dikemukakan, namun bergantung kepada Google untuk membenarkan atau menyenarai hitamkan.

Bagaimana Mengetahui Teknik SEO Topi Hitam

Untuk memahami teknik topi hitam, kita perlu memahami teknik topi putih (White Hat). Mana-mana teknik yang bertentangan dengan teknik topi putih, maka ianya adalah teknik topi hitam. Alternatif kepada kaedah ini adalah kita merujuk kepada Google’s Quality Guideline. Dalam panduan itu, Google ada menyatakan apakah ciri-ciri SEO yang perlu ada pada website dan apakah ciri-ciri SEO yang tidak boleh ada pada website.

Teknik SEO Topi Putih

Teknik topi putih merangkumi empat elemen utama iaitu teknik asas SEO, teknik On-Page, teknik Off-Page, teknikal SEO. Kita boleh mengenal pasti teknik-teknik ini dengan melihat kepada siapa Guru yang mengajar dan apakah latar belakang beliau dari sudut SEO.

black hat seo seo teknik seo topi hitam teknik seo topi putih white hat seo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cancel Post Comment