folder Filed in SEO
Dominasi Google: SEO vs SEM
By Wan Yusof Wan Jeffery comment 0 Comments access_time 2 min read

Terdapat dua istilah penting dalam pemasaran Google iaitu Search Engine Marketing (SEM) dan Search Engine Optimization. Walaupun kedua-duanya berhubung dengan Google, namun kedua-dua taktik ini sangat berbeza kaedahnya.

Search Engine Marketing adalah pemasaran di Google secara berbayar. Dalam istilah yang lain, ianya dikenali sebagai Google Adwords.

Search Engine Optimization pula adalah pemasaran di Google secara percuma. Ada yang menyebut SEO sebagai Teknik Dominasi Google. Apapun panggilannya tidak mengapa. Yang pasti SEO boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja yang memiliki website.

Apakah Pemasaran di Google?

Jika di Facebook, ramai yang berlumba-lumba untuk mencipta iklan untuk muncul di hadapan pelanggan masing-masing. Demikian juga Google.

Cuma cara iklan Google muncul adalah menerusi carian di kotak pencari. Sebagai contoh, jika anda taip ‘Beli Laptop’ di kotak carian, anda akan dipaparkan dengan dua jenis hasil carian.

seo vs sem

Hasil carian pertama yang berada di atas sekali dengan label ‘Ad’ dihadapannya adalah SEM. Untuk website itu muncul di atas, mereka telah meletakkan bidaan. Sekiranya pelanggan klik website itu maka Google akan mengenakan bayaran mengikut nilai bidaan yang ditetapkan.

Manakala hasil carian yang TIDAK ada ‘Ad’ pula dikenali sebagai hasil carian organik. Kedudukan organik ini ditentukan oleh SEO. Jika SEO website anda menepati kehendak Google, maka anda berpotensi besar untuk mendominasi hasil carian.

wan yusof

SEM vs SEO

Perdebatan tentang yang mana lebih relevan akan sentiasa muncul. Ini akan saya kongsikan dengan lebih panjang lebar di tulisan yang akan datang.

Secara mudahnya SEM dan SEO boleh digunakan secara harmoni. Terdapat industri yang sangat responsif kepada SEM berbanding SEO. Begitu juga sebaliknya.

Cuma untuk permulaan, SEO mesti diketahui oleh semua pemilik bisnes online kerana ianya percuma dan mudah dilaksana. Saya cadangkan anda mulakan membaca tentang SEO dengan menguasai 8 Teknik Dominasi SEO dari Tommy Griffith.

dominasi sem seo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cancel Post Comment