folder Filed in Fundamental, Persuasion
Content Marketing: Ranting atau Batang?
By Wan Yusof Wan Jeffery comment 0 Comments access_time 1 min read

Apabila baru bermula di internet, kita mahu kaya cepat. Lihat iklan 100 taktik buat duit, kita segera tekan. Ini bahaya.

Tuan Norizan Sharif sebut ini ilmu ranting.

Analoginya sebuah pokok. Ada batang, ada ranting. Batang itu teguh dan kukuh. ranting pula rapuh. Cuma pada ranting, ada bunga. Cantik sekali kelihatan.

Manusia mudah terpegun pada bunga-bunga. Walhal yang penting batang. Ilmu bunga-bunga ini namanya ilmu hype. Fokus pada taktik. Akibatnya lepas satu taktik, cuba lagi satu. Malangnya tidak menjadi.

Ilmu batang namanya ilmu asas. Foundation. Ini ilmu yang orang ambil mudah. Namun apabila pasaknya kuat, bisnes akan tetap berdiri biarpun dilanda badai. Ilmu ini fokus pada strategi.

Puan Ainon Mohd, pengasas PTS dan ABS, berkata, “Strategi content-marketing adalah strategi yang efektif bagi membangunkan TRIBE kita. Dalam era media sosial sekarang, sesiapa yang mempunyai TRIBE, bisnesnya boleh hidup”.

Puan Ainon pesan dua perkara:
1/ Content marketing
2/ Tribe marketing

Sewaktu Joe Pulizzi bina Content Marketing Institute(CMI), tidak ada siapa ambil peduli. Dia mula tulis pada tahun 2007. Sekarang tahun 2016. Sekarang CMI jadi rujukan utama content marketing.

Apabila ditanya apa itu content marketing? Joe beritahu “Content Marketing adalah pendekatan pemasaran strategik yang menghasil dan mengedarkan konten yang bernilai dan relevan secara konsisten kepada audien. Audien mestilah spesifik. Tujuan content marketing adalah untuk menghasilkan tindakan yang menguntungkan dari audien”.

Secara mudahnya begini. Content marketing hasilkan konten berkualiti secara konsisten. Audien pula tepat. Hasilnya audien ikut apa yang kita beritahu. Bukan sebab dipukau. Namun kerana percaya dan terpesona.

Jadi, usah tunggu lagi. Mulakan content marketing sekarang. Gunakan Facebook sebagai permulaan. Tulis content bermanfaat setiap hari. Usah berhenti. Tulis, tulis dan tulis.

ilmu batang ilmu dahan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cancel Post Comment