folder Filed in Persuasion
Cara Menulis Headline Memukau - Teknik ABC
By Wan Yusof Wan Jeffery comment 0 Comments access_time 2 min read

David Ogilvy, seorang lagenda pengiklanan beritahu, “Orang baca HEADLINE 5X lebih kerap dari isi iklan”. Ini maknanya Headline sangat penting. Apabila pembaca tertarik dengan headline, dia akan baca subheadline. Diikuti problem dan seterusnya.

Dalam erti kata lain, Headline ada dua fungsi utama:

1. Menarik perhatian pembaca
2. Menyebabkan pembaca subheadline

Headline yang ada ciri-ciri ini boleh menarik perhatian pembaca. Headline tak perlu ayat dahsyat. Cukup sekadar jelas dan difahami. Elak headline menipu. Jangan tawarkan sesuatu yang kita tak boleh buat. Berdosa.

Vishen Lakhiani, pengasas Mindvalley berkongsi cara menulis headline memukau. Ada empat ciri kesemuanya:

A = automatic
B = benefits (faedah)
C = curiosity (rasa ingin tahu)
S1 = scarcity (terhad)
S2 = specificity (khusus)

Apabila kita cipta headline, kenal pasti adakah ada elemen-elemen di atas. Andai ada bagus. Andai tidak ada, perbaiki. Kita juga boleh memilih gabungan ciri-ciri di atas. Contohnya A+B+S1 atau B+C+S1+S2 dan sebagainya. Konsep asas adalah adanya ciri-ciri di atas.

Ciri Automatic

Elemen ini memberi persepsi sesuatu itu sangat mudah atau boleh terjadi dengan usaha yang sedikit. Berhati-hati dalam guna elemen ini. Jangan sesekali menipu. Ramai penyebar skim cepat kaya guna elemen ini. Contohnya “Jana 5 angka dengan hanya GOYANG KAKI”. Ini salah dan haram.

Ciri Benefits

Pada bahagian ini, kita cuba ceritakan faedah yang akan diperolehi pelanggan. Sebagai contoh “Aplikasi ini bantu anda buat kerja dengan cepat”. Elemen B seolah-olah menjawab apa yang pelanggan dapat.

Ciri Curiosity

Pemilihan perkataan sangat penting pada elemen ini. Ada sesetengah perkataan yang jentik minda. Contoh perkataan jentik minda adalah rahsia, sulit, kaya, jutawan. Apabila perkataan sebegini digunakan, pembaca ada rasa ingin tahu. Jadi mereka akan terus baca dan baca.

Ciri Scarcity

Biasa dijumpai pasaraya. Terhad untuk 100 orang sahaja. Setakat jam 11.59 malam ini sahaja. Elemen ini menyebabkan pembaca bertindak sekarang. Ada rasa rugi andai mereka lambat bertindak. Pesanan saya bagi pengguna elemen ini, gunakan dengan jujur. Ada orang letakkan pernyataan “Terhad untuk 100 orang sahaja”, walhal orang keseribu pun masih dapat harga sama. Ini haram.

Ciri Spesificity

Semakin spesifik headline, semakin bagus. Ini kerana kita boleh menapis pembaca yang berminat atau tidak berminat. Kita boleh memasukkan nombor pada headline ini. Contohnya “Adakah anda melakukan 5 kesalahan SEO ini?”. Nombor lima digunakan untuk menunjukkan betapa spesifiknya kesalahan ini. Pembaca ada rasa ingin tahu adakah mereka termasuk dalam lima golongan itu.

Kesimpulan

Fungsi headline adalah untuk menjadikan pembaca baca ayat seterusnya. Gam mata pembaca. Teknik ABCS1S2 adalah satu teknik mudah dan berkesan. Yang pastinya elakkan daripada mencipta headline gula-gula. Elak tawarkan sesuatu yang tidak mampu kita berikan.

copywriting

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cancel Post Comment