folder Filed in SEO
Belajar SEO: 4 Teknik SEO Mencari Kata Kunci
By Wan Yusof Wan Jeffery comment 0 Comments access_time 2 min read

Untuk menjadikan website kita berada di halaman teratas Google, kata kunci yang digunakan mestilah relevan dan berkaitan dengan apa yang orang cari.

Sekiranya orang mencari ‘Kereta Sewa Gombak’, tetapi artikel kita pula bercerita tentang ‘Kereta Sewa Selangor’, maka peluang untuk kita muncul di kedudukan teratas Google adalah rendah.

“Walaupun saya ada perkataan kereta sewa?”

Betul. Gombak dan Selangor adalah dua benda yang berbeza. Sekiranya kata kunci itu tidak mempunyai pesaing yang ramai, maka anda mungkin boleh menang. Tetapi dalam pertandingan Kereta Sewa, persaingannya cukup sengit.

Terdapat 5 kaedah untuk kita mengetahui apakah kata kunci berkaitan yang sering dicari oleh pengguna. Dalam tulisan ini, kita akan gunakan kata kunci ‘Kereta Sewa’ sebagai kes studi.

1. Google Autosuggest
Apabila kita menaip kata kunci ‘Kereta sewa’ di dalam kota carian, kita akan dipaparkan beberapa kata kunci berkaitan. Ini namanya Google Autosuggest. Jika anda perhatikan, dalam carian saya, kata kunci berkaitan adalah langkawi, kuala terengganu, kota bharu, kemaman. Ianya pasti tidak sama dengan anda. Perkara ini berlaku kerana Google melihat history carian saya dan dipadankan dengan autosuggest. Disebabkan saya pernah membuat carian pasal langkawi baru-baru ini, maka Google mengandaikan yang saya ingin bercuti di sana dan mencari kereta sewa di Langkawi!
google autosuggest wan yusof

2. Google Searches Related
Selepas kita membuat carian, turun ke bawah. Kita akan dipaparkan dengan kata kunci yang berkaitan juga.
google searches related

3. Google Keyword Planner
Untuk menggunakan fungsi ini, kita mesti mempunyai akaun Google (gmail). Taip Google Keyword Planner dan klik pada carian paling atas. Seterusnya masukkan kata kunci yang kita target dan lihat purata carian dalam sebulan. Abaikan ‘Competition’ yang dipaparkan dalam hasil carian itu kerana ianya tidak relevan untuk SEO. Mod ‘Competition’ itu adalah panduan untuk Google Adwords.
google keyword planner

4. Website Keywordtool.IO
Ini adalah apa yang saya belajar dari Tuan Hasbul Ariff’ dalam kursus Content Marketing bersama Dato’ Roslan tempoh hari. Pergi ke website keywordtool.io dan masukkan kata kunci. Seterusnya lihat kata kunci berkaitan.
kyewordtool wan yusof

belajar seo kata kunci seo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cancel Post Comment