folder Filed in Fundamental, Persuasion
Guna 5 Tools Ini Bagi Tulis Konten Menarik. Yang Ke 5 Itu Aku Tak Sangka.
By Wan Yusof Wan Jeffery comment 5 Comments access_time 3 min read

Satu hari saya keluar minum kopi. Kawan tanya, “Weh macam mana ko clearkan writer’s block?”.

Halangan penulis. Apa yang menghalang kita menulis. Saya jawab, “Aku tulis saja”.

Kawan, “Bro idea ambil kat mana. Ini nak tulis topik pun tak tahu. Macam mana kami nak mula”.

Saya termenung sekejap. Hmm. Kemudian saya kongsikan dengan mereka 5 tools. Senjata kembar lima yang bantu cari idea. Tools ini semuanya percuma. Ada versi premium. Nak ambil versi premium bergantung pada bajet sendiri.

Sekarang, jom kita tengok 5 tools bermanfaat bagi memantapkan strategi Content Marketing.

Buzzsumo

Ini website kegemaran saya. Website ini sangat mudah digunakan. Buzzsumo berikan banyak pilihan kepada pengguna. Kita boleh tapis konten berdasarkan status trending, most shared, backlinks dan ada analisis lagi.

Masukkan kata kunci pada kotak carian dan klik search. Kita akan dapat lihat apakah konten yang menjadi bacaan penduduk dunia. Andai mahu tapis, gunakan fungsi filter di sebelah kiri.

Katakanlah saya ingin lihat apakah konten yang paling banyak dikongsi di website thevocket, lalu saya taip saya thevocket.com dalam kotak carian. Dan dalam sekelip mata, dapat hasil paparan.

the vocket

GetStencil

Aplikasi bagi mencipta gambar dengan pantas. GetStencil menyediakan template yang banyak. Hanya perlu masukkan kata-kata dan jenama. Kemudian terus siap.

get stencil

Sama seperti Buzzsumo, Stencil ada dua pakej. Berbayar dan percuma. Cuba dahulu yang percuma. Andai puas hati, baru beli. Satu lagi kelebihan GetStencil adalah plugin extension. Fungsi ini membolehkan kita mencipta poster secara terus sebaik sahaja bertemu gambar yang menarik.

Cuma suka untuk saya ingatkan, Stencil ini alat sahaja. Konten masih ditangan kita. Jadi jangan pula fikir, beli GetStencil terus dapat viral!

Google Trend

Platform percuma dari Google. Bantu kita mengesan apakah yang menjadi trend masyarakat sekarang. Google Trend mempunyai data bagi negara Malaysia, jadi kita boleh tengok apa yang rakyat Malaysia viralkan.

google trend

Cara menggunakannya senang saja. Masuk ke halaman Google Trend. Kemudian pilih negara dan pilih kategori. Dapat data Google. Andai mahu tengok lebih terperinci, klik saja pada hasil carian itu.

Youtube Trending

Ramai orang guna Youtube untuk tonton movie. Tak ramai yang perasan fungsi ini. Di sebelah kiri menu Youtube, ada pilihan Trending. Klik pada Trending dan kita akan dipaparkan senarai video yang hangat.

youtube trending

Selain daripada menulis artikel berkaitan perkara trending ini, kita boleh muat naik video yang berkaitan dengan perkara itu. Ini meningkatkan visibiliti video. Sekaligus mudah dijumpai oleh pelanggan.

Twitter Hashtag

Hampir sama dengan Youtube. Cuma dalam Twitter, fokusnya pada hashtag. Apabila kita log masuk Twitter, lihat menu sebelah kiri. Ada satu paparan besar Trends. Lihat senarai hashtag yang menjadi trend.

twitter wan yusof

Klik saja pada hashtag yang mahu diikuti contohnya #TN50. Twitter akan memaparkan senarai post yang terkini. Dari sini juga kita dapat idea apakah konten yang mahu dihasilkan.

Langkah Seterusnya

Selepas dapat idea. Terus buat catatan. Bahagikan topik utama kepada subtopik. Gunakan sticky note. Sangat membantu. Kemudian terus tulis.

Apabila menulis, jalan terus. Usah berhenti. Salah eja dan tatabahasa betulkan kemudian. Yang penting siapkan penulisan. Penulisan kita tak sempurna hari ini. Penulisan kita juga tak sempurna esok hari. Namun penulisan kita akan bertambah baik apabila kita menulis hari demi hari.
content marketing

5 tools buzzsumo getstencil google trend twitter youtube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cancel Post Comment