folder Filed in SEO
Tools Mesti Guna Dalam Pemasaran Internet
By Wan Yusof Wan Jeffery comment 0 Comments access_time 4 min read

“Saya ada cadangan untuk awak naikkan jualan..”

“Macam mana?”

“Capture email”

“Eh..ada orang baca ke?”

Perbualan dan respon yang sering berlaku antara saya dan klien. Ramai orang memandang rendah keupayaan email dalam meningkatkan jualan. Bagi saya, email adalah cara yang terbaik untuk menghasilkan jualan yang meletup.

Berbeza dengan FB Page atau Instagram, email membolehkan anda sentiasa berhubung dengan audiens anda secara konsisten. Ianya semacam menelefon audiens anda setiap masa.

Tambahan lagi, kos email adalah percuma. Sedangkan platform media sosial yang lain mungkin melibatkan kos. Sebab itu jika anda perhatikan, mereka-mereka yang pakar dalam pemasaran Internet akan sentiasa meminta email dari pengunjung.

Email diminta dengan pelbagai cara. Kebiasaannya anda akan ditawarkan dengan sesuatu seperti laporan percuma, teknik, rahsia, ebook dan macam-macam lagi. Syarat untuk mendapatkan tawaran itu adalah dengan memberikan email anda.

lead capture
contoh pertukaran email dan tips

Bagaimana Jadikan Email Alat Promosi?

Mengambil email sahaja tidak akan memberi manfaat. Anda perlu tahu kaedah dan cara menggunakan email. Istilah yang tepat untuk teknik ini adalah ‘Email Marketing’.

Apabila anda mendapat email daripada pelanggan, anda perlu hubungkan email itu kepada siri-siri email. Siri-siri ini bermaksud beberapa email yang disusun secara khas dengan matlamat tertentu.

Sebagai contoh,
Email 1 : Selamat datang
Email 2 : Testimoni pelanggan
Email 3 : Pengenal produk
Email 4 : Tawaran membeli

neil patel
contoh siri email yang saya terima dari Neil Patel

Percaya atau tidak, kaedah sebegini sangat efektif terutamanya jika anda sudah membina kepercayaan dengan audiens. Apabila kepercayaan sudah wujud, maka secara psikologinya audiens tidak akan mempertikai produk anda. Malah audiens ternanti-nanti email anda yang seterusnya.

Apakah Tools Untuk Yang Perlu Digunakan?

Terdapat banyak tools yang anda boleh gunakan. Namun kita bahagikan kepada dua kategori iaitu tools untuk menangkap email dan tools untuk menghantar email. Di setiap kategori, saya pecahkan kepada dua pula iaitu berbayar dan percuma.

Tangkap Email

Tools percuma yang terbaik bagi saya adalah SumoMe. Anda boleh download SumoMe dan kemudian masukkan ke dalam website anda sebagai satu plugin tambahan. SumoMe didatangkan dengan pakej percuma dan berbayar. Untuk permulaan, pakej percuma sudah memadai.

Apa yang menarik tentang SumoMe adalah ianya senang digunakan dan anda juga diberikan analisa prestasi email yang ditangkap. Paparan SumoMe juga menarik dan senang diubahsuai.

sumome
contoh analisa oleh SumoMe

Bagi kategori berbayar, pilihan saya adalah Optin Monster. Plugin ini menyediakan banyak template menarik untuk digunakan. Dan plugin ini sangat ringan jika dibandingkan dengan yang lain. Kelebihan memiliki plugin yang ringan adalah ianya mempercepatkan proses navigasi website anda yang mana sangat penting untuk SEO.

optin monster
Paparan dalam Optin Monster

Optin Monster juga dilengkapi dengan analisa prestasi dan anda juga boleh melakukan split test. Split test adalah ujian untuk melihat keberkesanan jenis popup yang anda gunakan.

Hantar Email

Anda boleh menghantar email bersiri kepada audiens anda secara manual. Contohnya anda tulis 3 email, dan anda hantar kepada peminat anda menggunakan kaedah biasa mengikut jadual yang ditetapkan. Kaedah ini boleh dilakukan CUMA bayangkan anda ada 100000 peminat(email) dan anda perlu hantar 7 siri email. Penat tak?

Bukan setakat penat, malah jika anda menghantar banyak email serentak, maka peluang untuk email itu dikategorikan sebagai SPAM sangat tinggi. Jadi untuk itu anda perlukan ‘Auto Responder’.

Auto Responder adalah sejenis tools yang akan menghantar email yang anda tulis secara automatik. Kelebihan utama menggunakan Auto Responder adalah tools ini akan menghantar email secara berkala. Contohnya, jika anda perlu menghantar email kepada 10000 peminat anda, maka Auto Responder tidak akan menghantar email ini sekaligus. Sebaliknya email akan dihantar secara berjadual dalam hari yang sama supaya email anda tidak termasuk dalam kategori spam.

Kalau anda ingin faham dengan lebih mendalam lagi, cuba masukkan email di ruangan di bawah dan anda akan mendapat siri Auto Responder daripada saya.

Bagi kategori percuma, anda boleh gunakan Mail Poet. Tools ini sangat senang digunakan dan ianya percuma. Tambahan lagi anda oleh menggunakan Mail Poet dalam platform wordpress. Cuma lmitasinya adalah dari segi analisa yang dibekalkan dan kemudahan menggunakannya (user-friendly).

mail poet

Untuk kategori berbayar, tools yang saya cadangkan adalah Aweber. Bagi saya Aweber adalah tools yang sangat mudah digunakan dan ianya lengkap. Selain daripada analisa email, Aweber juga memberitahu anda skor SPAM email anda. Ini membolehkan anda mengelakkan email anda menerjah masuk fail spam pengguna.

aweber
contoh analisa oleh Aweber

Sekarang ini saya cadangkan anda terus bertindak. Masukkan penangkap email dalam website anda dan mula mengarang siri email. Ini adalah sebahagian daripada Zero Cost Marketing(jika guna tools percuma) yang anda mesti amalkan.

email marketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cancel Post Comment