folder Filed in SEO
Inilah Strategi SEO 2017 Yang Paling Penting
By Wan Yusof Wan Jeffery comment 16 Comments access_time 6 min read

Strategi yang akan didedahkan ini adalah strategi SEO paling penting bagi tahun 2017.
Apabila strategi ini difahami, jalannya nampak cerah dan terang.

Kesan daripada ketidak fahaman ini besar. Website ambil masa yang lama untuk berada di halaman pertama Google. Strategi ini juga memisahkan pengamal SEO profesional dan pengamal SEO yang baru.

Strategi ini disebut sebagai SEO Mapping.

Yoast dan Copyblogger menyebut istilah ini sebagai cornerstone page.

Maksud SEO Mapping Dan Bagaimana Mengaplikasikannya

SEO Mapping merujuk kepada proses pemetaan website.
Kita merancang struktur website supaya senang dilayari manusia.
Dan senang di layari robot Google.

Strategi ini mengaplikasi konsep begin with the end in mind yang dipopularkan oleh Stephen Covey.
Strategi ini menerangkan fikir hasil akhir dahulu. Kemudian fikirkan jalannya.

Dari sudut website, tentukan apakah hasil akhir yang ingin dicapai dari sebuah website.
Dari situ kita akan dapat kenal pasti page paling utama.

Seterusnya kita mencipta page-page lain mendorong ke page utama.

Teknik yang saya guna adalah Teknik Empat Langkah.

Bagi menerangkan konsep SEO Mapping gaya Teknik SEO Sempoi, saya gunakan contoh website Homestay Kuala Lumpur.
(Nota: Ini adalah contoh semata-mata dan sampel yang digunakan adalah sebagai gambaran sahaja).

Langkah 1 : Bina Page Utama

Di website Homestay Kuala Lumpur, tentukan page utama.
Gunakan excel atau lakar saja guna pen dan kertas.

Pada page utama ini, masukkan konten. Konten mestilah relevan.
Seeloknya panjang artikel dalam page ini 500 patah perkataan dan ke atas.
Masukkan gambar. Tulis artikel page ini supaya pembaca seronok dan dapat manfaat.

Sebagai contoh, page paling utama adalah Tempah Homestay Kuala Lumpur.
Pada page ni ada satu borang tempahan. Ini fungsi utama page ini.

Contoh lakaran SEO Mapping
Contoh lakaran SEO Mapping

Namun andai kita letak borang saja, artikel takkan sampai 500 patah perkataan. Jadi letakkan pengenalan. Isikan maklumat relevan di bawah borang. Kata kunci sasaran page ini ‘tempah homestay kuala lumpur’.

Langkah 2 : Bina Pintu Masuk

Bagi mendapat tempat pertama untuk kata kunci ‘tempah homestay kuala lumpur’, proses ini akan ambil masa. Terutamanya apabila website kita baru dibuat.

Bagi tujuan pantas, gunakan pengiklanan berbayar untuk tarik pengunjung ke page ini.

Dalam masa yang sama, bina pintu masuk ke website.

Pintu masuk ini adalah page yang menarik orang untuk masuk ke website.
Kata kunci pintu masuk mestilah dalam kategori kata kunci long tail. Contohnya,
1/ Tempat menarik di Kuala Lumpur
2/ 10 tempat makan sedap giler di Kuala Lumpur
3/ Panduan Keselamatan di Kuala Lumpur

Contoh lakaran SEO Mapping
Contoh lakaran SEO Mapping

Pemilihan kata kunci long tail fokus pada dua aspek.
Satu pembaca.
Satu lagi Google.

Cipta artikel panjang. Sasaran artikel ini adalah 1000 patah perkataan.

Langkah 3 : Cipta Internal Link

Pada artikel long tail ini, hubungkan dengan artikel page utama tadi. Selitkan di dalam artikel.

Jadikan link itu sebahagian daripada artikel. Pengunjung yang membaca artikel long tail tidak rasa link itu iklan semata-mata.

Perkara Penting

1/ Usah letakkan terlalu banyak link pada satu artikel. Ini signal atau menepati ciri-ciri spam. Google tidak suka.

2/ Pastikan setiap artikel long tail itu ada konten bernilai dan relevan. Andai konten terlalu sedikit, kita boleh dikenakan penalti oleh Google. Ini kerana perbuatan ini dikira salah satu daripada 7 amalan teknik black hat SEO.

Langkah 4 : Sebarkan Konten

Selepas siap ditulis, mulakan sebaran konten.
Pastikan konten disebarkan di mana audien berada.
Fokus pada memaksimum pendedahan konten kepada audien.
Galakkan mereka share di media sosial.

Apabila ramai orang share konten kita di media sosial, ini beri satu isyarat kepada Google.

Google pernah ditanya apakah link dari Facebook mempengaruhi SEO? Google tidak menjawab secara mutlak “TIDAK”. Namun Google memberi jawapan atas pagar.

Secara praktikalnya, umum mengetahui bahawa link dari Facebook beri kesan terhadap signal sosial.

Apabila ramai orang share satu konten, ini bermakna konten ini ada nilai.
Jadi soal kesan terhadap ranking serahkan kepada Google.

Tujuan utama kita sebarkan di media sosial adalah bagi tujuan meningkatkan capaian.

(p/s: Boleh saya kongsikan sesuatu. Saya ada buat satu online coaching SEO menerusi website dan kumpulan rahsia facebook. Klik gambar di bawah)

iklan seo wide 1

Belajar Dari Pakar Supaya Website Tuan Dapat Manfaat

Sekarang mari kita teliti website pengamal SEO profesional. Mereka ini menjadi tempat rujukan syarikat-syarikat terkenal di dunia.

Saya akan pilih satu page utama mereka.
Kemudian kita akan lihat bagaimana mereka mendorong pembaca page long tail menuju ke page utama.

Neil Patel

Neil aktif mempromosikan kontennya di website. Neil tidak mempromosikan website utama dia iaitu neilpatel.com.

Sebaliknya Neil menyebarkan link page long tail. Link page long tail ini yang menarik perhatian. Lalu link ini bawa pengunjung masuk website dan baca artikel.

Post Neil Patel di Facebook

Di artikel long tail ini, Neil seterusnya mencipta banyak internal link ke QuickSprout.com. Ini adalah satu website yang dimiliki oleh dia juga.

Lihat bagaimana dia meletakkan link page utama sebagai sebahagian daripada komponen artikel long tail. (artikel ini panjang, jadi Neil ulang banyak kali internal link)

neil patel internal link
Internal link yang mendorong ke Quicksprout.

Thrive Theme

Hanne, salah seorang ahli tim Thrive Themes hantar email.
Email ini beritahu saya tulisan terbaru daripada blog mereka.
Lalu saya klik link ini. Dibawa masuk ke artikel long tail.

email dari thrive
Email dari Thrive Theme.

Artikel thrive bertajuk Make Your Content a Joy to Read With These 5 Content Templates ini mempunyai 1054 patah perkataan. Artikel ini mendorong pembacanya ke satu page utama iaitu Thrive Content Builder.

Artikel long tail ini contoh artikel yang bagus. Ianya menarik lebih 70 komen.

thrive internal link
Internal link dari Thrive.

Wan Yusof

Ada yang mungkin berfikir “Neil dan Thrive bolehlah. Mereka sudah lama..sudah otai”. Baik. Saya tunjukkan contoh dari blog mudah.

Blog wanyusof.com ini blog baru. Usianya dalam 2 tahun.
Pengunjung pun masih belum ramai.
Jadi ini satu kes studi sesuai bagi pemilik blog baru.

Saya tulis artikel. Apabila selesai tulis, saya akan sebarkan artikel. Dalam contoh ini, saya buat sebaran menerusi email.
email dari wanyusof

Seterusnya apabila pengunjung baca artikel ini, saya hubungkan dengan internal link. Mendorong pembaca bagi klik link Content Mastery.

online coaching
Contoh internal link mendorong ke page Online Coaching.

Masa Aplikasi Bagi Meningkatkan Kedudukan Website Tuan

Sekarang ini giliran Tuan dan Cikpuan. Ikuti langkah demi langkah sebagaimana yang diterangkan di atas.

Senaraikan kata kunci artikel long tail.
Kemudian tulis artikel itu.
Buatkan jadual.
Hasilkan artikel long tail yang betul-betul berkualiti.

Kemudian sebarkan artikel itu menerusi medium yang ada.
Gunakan email, facebook profile, facebook page dan apa jua medium yang bakal pelanggan kita gunakan.

Ilmu ini sempoi saja, namun InsyaAllah berbaloi-baloi.
Saya sudah gunakan Teknik SEO Sempoi ini merentasi lebih 10 industri.
Alhamdulillah berkesan dan menjadi.

cornerstone page seo mapping strategi seo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cancel Post Comment

    1. Waalaikumussalam,

      Bagi Ecommerce ini adalah beberapa perkara penting:
      1/ Kelajuan website
      2/ Bagi setiap gambar, pastikan IMAGE ALT betul (https://www.wanyusof.com/apa-itu-image-alt-dan-mengapa-ianya-perlu-dilakukan/)
      3/ Pada product description, tulis description yang ada kata kunci
      4/ Wujudkan satu ruangan blog dan itulah artikel long tail- Contohnya, Website E-Commerce Produk Kecantikan. Buatlah blog berkaitan kecantikan.
      5/ Guna artikel long tail bagi bawa audien ke konten.

  1. Tuan, nak tnya 1 soklan…

    dalam kes ecommerce, product category atau product page yang sesuai dijadikan page utama?

    lagi, keyword page utama kita sasarkan nama produk tu oke ke?

    Terima Kasih

  2. Salam,

    Saya suka website tuan, kemas. Baca pun mudah.

    Ini menarik. Ketiga-tiga tidak ada keyword homestay. Tapi tidak ada keyword homestay.

    1/ Tempat menarik di Kuala Lumpur
    2/ 10 tempat makan sedap giler di Kuala Lumpur
    3/ Panduan Keselamatan di Kuala Lumpur

    Maksudnya. Kita akan fokus trafik 80% . Kalau orang lain akan fokus 20% based on keyword. Bijak juga ya.

    Word kuala Lumpur akan beri limpahan authority dan kekuatan site kepada blog tersebut berdasarkan locality. Saya percaya pada teori algorithm google ni.

    Saya lihat juga perkara ni. Banyak post site saya desaguru.com based on Kuching dapat first page google guna teknik ni.

    Teknik 80:20.

    Saya nak bagi keyword “homestay di kuala lumpur” . Kalau ramai download saya yakin post ini akan naik no 1 untuk “SEO MALAYSIA” dari no 4.

    Download terus >>

    https://drive.google.com/file/d/0B5AYVCHBZYN0bHJNZnZqRDdkbWs/view?usp=sharing

  3. Assalamualaikum Tuan, Ingin membuat website tanpa melibatkan Kos???
    Bila dah mahir dengan fungsi website dan boleh membantu produk /perkhidmatan baru boleh keluar kos $$.Soalan saya:boleh ke buat website tanpa kos $$??? Terima kasih tuan.