Nota Content Marketing Percuma »

Inilah Strategi SEO 2017 Yang Paling Penting

seo mapping

Strategi yang akan didedahkan ini adalah strategi SEO paling penting bagi tahun 2017.
Apabila strategi ini difahami, jalannya nampak cerah dan terang.

Kesan daripada ketidak fahaman ini besar. Website ambil masa yang lama untuk berada di halaman pertama Google. Strategi ini juga memisahkan pengamal SEO profesional dan pengamal SEO yang baru.

Strategi ini disebut sebagai SEO Mapping.

Yoast dan Copyblogger menyebut istilah ini sebagai cornerstone page.

Maksud SEO Mapping Dan Bagaimana Mengaplikasikannya

SEO Mapping merujuk kepada proses pemetaan website.
Kita merancang struktur website supaya senang dilayari manusia.
Dan senang di layari robot Google.

Strategi ini mengaplikasi konsep begin with the end in mind yang dipopularkan oleh Stephen Covey.
Strategi ini menerangkan fikir hasil akhir dahulu. Kemudian fikirkan jalannya.

Dari sudut website, tentukan apakah hasil akhir yang ingin dicapai dari sebuah website.
Dari situ kita akan dapat kenal pasti page paling utama.

Seterusnya kita mencipta page-page lain mendorong ke page utama.

Teknik yang saya guna adalah Teknik Empat Langkah.

Bagi menerangkan konsep SEO Mapping gaya Teknik SEO Sempoi, saya gunakan contoh website Homestay Kuala Lumpur.
(Nota: Ini adalah contoh semata-mata dan sampel yang digunakan adalah sebagai gambaran sahaja).

Langkah 1 : Bina Page Utama

Di website Homestay Kuala Lumpur, tentukan page utama.
Gunakan excel atau lakar saja guna pen dan kertas.

Pada page utama ini, masukkan konten. Konten mestilah relevan.
Seeloknya panjang artikel dalam page ini 500 patah perkataan dan ke atas.
Masukkan gambar. Tulis artikel page ini supaya pembaca seronok dan dapat manfaat.

Sebagai contoh, page paling utama adalah Tempah Homestay Kuala Lumpur.
Pada page ni ada satu borang tempahan. Ini fungsi utama page ini.

Contoh lakaran SEO Mapping

Contoh lakaran SEO Mapping

Namun andai kita letak borang saja, artikel takkan sampai 500 patah perkataan. Jadi letakkan pengenalan. Isikan maklumat relevan di bawah borang. Kata kunci sasaran page ini ‘tempah homestay kuala lumpur’.

Langkah 2 : Bina Pintu Masuk

Bagi mendapat tempat pertama untuk kata kunci ‘tempah homestay kuala lumpur’, proses ini akan ambil masa. Terutamanya apabila website kita baru dibuat.

Bagi tujuan pantas, gunakan pengiklanan berbayar untuk tarik pengunjung ke page ini.

Dalam masa yang sama, bina pintu masuk ke website.

Pintu masuk ini adalah page yang menarik orang untuk masuk ke website.
Kata kunci pintu masuk mestilah dalam kategori kata kunci long tail. Contohnya,
1/ Tempat menarik di Kuala Lumpur
2/ 10 tempat makan sedap giler di Kuala Lumpur
3/ Panduan Keselamatan di Kuala Lumpur

Contoh lakaran SEO Mapping

Contoh lakaran SEO Mapping

Pemilihan kata kunci long tail fokus pada dua aspek.
Satu pembaca.
Satu lagi Google.

Cipta artikel panjang. Sasaran artikel ini adalah 1000 patah perkataan.

Langkah 3 : Cipta Internal Link

Pada artikel long tail ini, hubungkan dengan artikel page utama tadi. Selitkan di dalam artikel.

Jadikan link itu sebahagian daripada artikel. Pengunjung yang membaca artikel long tail tidak rasa link itu iklan semata-mata.

Perkara Penting

1/ Usah letakkan terlalu banyak link pada satu artikel. Ini signal atau menepati ciri-ciri spam. Google tidak suka.

2/ Pastikan setiap artikel long tail itu ada konten bernilai dan relevan. Andai konten terlalu sedikit, kita boleh dikenakan penalti oleh Google. Ini kerana perbuatan ini dikira salah satu daripada 7 amalan teknik black hat SEO.

Langkah 4 : Sebarkan Konten

Selepas siap ditulis, mulakan sebaran konten.
Pastikan konten disebarkan di mana audien berada.
Fokus pada memaksimum pendedahan konten kepada audien.
Galakkan mereka share di media sosial.

Apabila ramai orang share konten kita di media sosial, ini beri satu isyarat kepada Google.

Google pernah ditanya apakah link dari Facebook mempengaruhi SEO? Google tidak menjawab secara mutlak “TIDAK”. Namun Google memberi jawapan atas pagar.

Secara praktikalnya, umum mengetahui bahawa link dari Facebook beri kesan terhadap signal sosial.

Apabila ramai orang share satu konten, ini bermakna konten ini ada nilai.
Jadi soal kesan terhadap ranking serahkan kepada Google.

Tujuan utama kita sebarkan di media sosial adalah bagi tujuan meningkatkan capaian.

(p/s: Boleh saya kongsikan sesuatu. Saya ada buat satu online coaching SEO menerusi website dan kumpulan rahsia facebook. Klik gambar di bawah)

iklan seo wide 1

Belajar Dari Pakar Supaya Website Tuan Dapat Manfaat

Sekarang mari kita teliti website pengamal SEO profesional. Mereka ini menjadi tempat rujukan syarikat-syarikat terkenal di dunia.

Saya akan pilih satu page utama mereka.
Kemudian kita akan lihat bagaimana mereka mendorong pembaca page long tail menuju ke page utama.

Neil Patel

Neil aktif mempromosikan kontennya di website. Neil tidak mempromosikan website utama dia iaitu neilpatel.com.

Sebaliknya Neil menyebarkan link page long tail. Link page long tail ini yang menarik perhatian. Lalu link ini bawa pengunjung masuk website dan baca artikel.

Post Neil Patel di Facebook

Di artikel long tail ini, Neil seterusnya mencipta banyak internal link ke QuickSprout.com. Ini adalah satu website yang dimiliki oleh dia juga.

Lihat bagaimana dia meletakkan link page utama sebagai sebahagian daripada komponen artikel long tail. (artikel ini panjang, jadi Neil ulang banyak kali internal link)

neil patel internal link

Internal link yang mendorong ke Quicksprout.

Thrive Theme

Hanne, salah seorang ahli tim Thrive Themes hantar email.
Email ini beritahu saya tulisan terbaru daripada blog mereka.
Lalu saya klik link ini. Dibawa masuk ke artikel long tail.

email dari thrive

Email dari Thrive Theme.

Artikel thrive bertajuk Make Your Content a Joy to Read With These 5 Content Templates ini mempunyai 1054 patah perkataan. Artikel ini mendorong pembacanya ke satu page utama iaitu Thrive Content Builder.

Artikel long tail ini contoh artikel yang bagus. Ianya menarik lebih 70 komen.

thrive internal link

Internal link dari Thrive.

Wan Yusof

Ada yang mungkin berfikir “Neil dan Thrive bolehlah. Mereka sudah lama..sudah otai”. Baik. Saya tunjukkan contoh dari blog mudah.

Blog wanyusof.com ini blog baru. Usianya dalam 2 tahun.
Pengunjung pun masih belum ramai.
Jadi ini satu kes studi sesuai bagi pemilik blog baru.

Saya tulis artikel. Apabila selesai tulis, saya akan sebarkan artikel. Dalam contoh ini, saya buat sebaran menerusi email.
email dari wanyusof

Seterusnya apabila pengunjung baca artikel ini, saya hubungkan dengan internal link. Mendorong pembaca bagi klik link Content Mastery.

online coaching

Contoh internal link mendorong ke page Online Coaching.

Masa Aplikasi Bagi Meningkatkan Kedudukan Website Tuan

Sekarang ini giliran Tuan dan Cikpuan. Ikuti langkah demi langkah sebagaimana yang diterangkan di atas.

Senaraikan kata kunci artikel long tail.
Kemudian tulis artikel itu.
Buatkan jadual.
Hasilkan artikel long tail yang betul-betul berkualiti.

Kemudian sebarkan artikel itu menerusi medium yang ada.
Gunakan email, facebook profile, facebook page dan apa jua medium yang bakal pelanggan kita gunakan.

Ilmu ini sempoi saja, namun InsyaAllah berbaloi-baloi.
Saya sudah gunakan Teknik SEO Sempoi ini merentasi lebih 10 industri.
Alhamdulillah berkesan dan menjadi.

13 comments
hasbullah - February 6, 2017

Salam Tuan

macam mana dengan ecommerce web, seo mapping mcm mana paling sesuai? perlu ke buat long tail artikel utk bawak trafik ke product page?

Reply
    Wan Yusof Wan Jeffery - February 11, 2017

    Waalaikumussalam,

    Bagi Ecommerce ini adalah beberapa perkara penting:
    1/ Kelajuan website
    2/ Bagi setiap gambar, pastikan IMAGE ALT betul (https://www.wanyusof.com/apa-itu-image-alt-dan-mengapa-ianya-perlu-dilakukan/)
    3/ Pada product description, tulis description yang ada kata kunci
    4/ Wujudkan satu ruangan blog dan itulah artikel long tail- Contohnya, Website E-Commerce Produk Kecantikan. Buatlah blog berkaitan kecantikan.
    5/ Guna artikel long tail bagi bawa audien ke konten.

    Reply
      kamal - February 20, 2017

      Jadi dalam long tail article tu, kita letak internal link yang akan drive audience ke e-commerce ke atau ke mana?

      Reply
        Wan Yusof Wan Jeffery - February 22, 2017

        Bergantung kepada apakah hala tuju yang kita mahu bawa audien. Andai mahu bawa ke e-commerce, maka kita cipta internal link e-commerce.

        Reply
hasbullah - February 6, 2017

Tuan, nak tnya 1 soklan…

dalam kes ecommerce, product category atau product page yang sesuai dijadikan page utama?

lagi, keyword page utama kita sasarkan nama produk tu oke ke?

Terima Kasih

Reply
Mazri Mishar - February 9, 2017

Wah terbaek idea nie. Insyallah sy akan praktikkan, masih baru wujudkan website. masih merangkak nak siapkan content.

Reply
nikkhazami - February 11, 2017

“jangan banyak sangat link” okay. noted. terima kasih

Reply
azrinros - February 26, 2017

Syukur alhamdulillah baru faham bagaimana nak guna long tail keyword point in ke main page utama.

Reply
mohd izuwan mohd nor - May 9, 2017

salam. tuan ada buat servis seo? sila emel saya ye detail.. urgent

Reply
Haidar - May 19, 2017

Terima kasih cikgu! Perkongsian terbaik. Saya akan mula menulis artikel long tail terhebat.

Reply
mrhanafi - June 1, 2017

artikel yang amat menarik..

saya teruja untuk membacanya dan sedaya upaya untuk belajar teknik SEO sempoi..

terima kasih sifu

Reply
Belang Tarung - July 13, 2017

maksudnya gunakan link utk lompat2..tp jangan byk nanti spam..begitu ke tuan ?
Belang Tarung recently posted…Caj untuk Pindahan Piring & Dekoder Astro Apabila Berpindah RumahMy Profile

Reply
Happysus Sait - September 3, 2017

Salam,

Saya suka website tuan, kemas. Baca pun mudah.

Ini menarik. Ketiga-tiga tidak ada keyword homestay. Tapi tidak ada keyword homestay.

1/ Tempat menarik di Kuala Lumpur
2/ 10 tempat makan sedap giler di Kuala Lumpur
3/ Panduan Keselamatan di Kuala Lumpur

Maksudnya. Kita akan fokus trafik 80% . Kalau orang lain akan fokus 20% based on keyword. Bijak juga ya.

Word kuala Lumpur akan beri limpahan authority dan kekuatan site kepada blog tersebut berdasarkan locality. Saya percaya pada teori algorithm google ni.

Saya lihat juga perkara ni. Banyak post site saya desaguru.com based on Kuching dapat first page google guna teknik ni.

Teknik 80:20.

Saya nak bagi keyword “homestay di kuala lumpur” . Kalau ramai download saya yakin post ini akan naik no 1 untuk “SEO MALAYSIA” dari no 4.

Download terus >>

https://drive.google.com/file/d/0B5AYVCHBZYN0bHJNZnZqRDdkbWs/view?usp=sharing

Reply
Click here to add a comment

Leave a comment:

CommentLuv badge