folder Filed in Oldies
Kajian Pergerakan Mata
By Wan Yusof Wan Jeffery comment 0 Comments access_time 2 min read

Saya ingin tunjukkan 2 jenis iklan kepada anda yang kandungannya sama tetapi cara susun aturnya berbeza. Kemudian saya mahu anda nilaikan gambar mana yang lebih senang dan mudah dilihat.

eye tracking 3
Gambar A
eye tracking 2
Gambar B

Pastinya gambar B lebih senang dilihat berbanding gambar A bukan? Apabila anda melihat gambar A, anda akan mendapati fokus anda akan terpecah kepada dua. Sekejap anda ingin lihat ke kanan, dan sekejap ke kiri.

Ini berbeza dengan gambar B yang mana fokus anda ditumpukan kepada tulisan atau ayat promosi.

Bagaimana pula kalau kita membuat perbandingan antara gambar B dan gambar C. Yang mana menjadi pilihan anda?

eye tracking 2
Gambar B
eye tracking 1
Gambar C

Jawapan kali ini agak sukar berbanding soalan yang pertama. Impaknya hampir sama yang mana mata anda dipusatkan kepada ayat promosi. Cuma perbezaannya adalah dalam gambar B anda akan fokus kepada ayat promosi terlebih dahulu berbanding gambar C. Di gambar C fokus anda tertumpu kepada jari kemudiannya baru kepada ayat promosi.

Fenomena ini bukan sesuatu yang mengejutkan cuma ianya tidak disedari oleh ramai pencipta iklan. Mata manusia melihat dengan corak tertentu. Perkara ini dikaji dalam banyak kajian pergerakan mata (eye-tracking study). Malah antara sebab mengapa anda perlu kepada SEO adalah kerana anda ingin mengikut corak pergerakan mata.

Dalam satu kajian yang dilakukan oleh Jakob Nielsen, mata pengguna dirakam pergerakkannya sewaktu sedang melihat hasil carian di Google. Didapati bahawa majoriti pergerakan mata bermula dari kiri ke kanan kemudiannya akan turun ke bawah. Fenomena ini dikenali sebagai corak ‘F’.

Jadi jika anda ingin website anda dilihat oleh mata audiens, anda perlu berada di posisi paling teratas. Semakin anda ke bawah semakin rendah peluang anda untuk dilihat oleh audiens.

F Reading Pattern
Kajian Pergerakan Mata: Warna merah adalah tempat paling banyak ditumpu mata

Sebagaimana yang saya terangkan tadi, kaedah ini sangat penting dalam penciptaan iklan. Anda ingin mesej yang disampaikan terus melekat di mata audiens. Anda tidak mahu iklan anda jadi seperti gambar A.

Jika audiens anda membaca dari kiri ke kanan (majoriti masyarakat Malaysia), anda ingin iklan anda seperti gambar B. Manakala jika audiens anda membaca dari kanan ke kiri (masyarakat arab atau tulisan jawi), maka anda ingin iklan anda seperti gambar C.

Di sini saya kongsikan juga beberapa contoh iklan yang dioptimumkan fokusnya.

EyeTrack 1 EyeTrack2 EyeTrack3 EyeTrack4

design iklan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cancel Post Comment