folder Filed in SEO
Formula Yang Digunakan Google Untuk Beli 190 Syarikat
By Wan Yusof Wan Jeffery comment 0 Comments access_time 1 min read

Sejak tahun 2010, Google sangat aktif menguasi syarikat lain. Ini adalah Growth Strategy. Digunakan banyak syarikat besar untuk membesarkan lagi syarikat mereka.

Apabila menguasai syarikat lain, Google dapat akses kepada individu yang berbakat dan berpotensi. Sekaligus bantu Google meningkatkan keupayaan dan perkhidmatan.

Namun, kerja menguasai syarikat lain ini ada risikonya. Bayangkan syarikat yang dibeli ada hutang. Ataupun syarikat itu ada masalah besar. Semua ini akan jadi milik pembeli juga.

Larry Page (pengasas Google) mempunyai satu kaedah pelik. Dia tak ambil kisah tentang cashflow. Dia tak ambil peduli pasal jualan. Larry Page akan lakukan satu ujian. Namanya Ujian Berus Gigi (Toothbrush Test).

Dalam ujian ini, Larry akan bertanya satu soalan.

“Adakah produk itu akan digunakan sekali atau dua kali sehari? Dan adakah produk itu meningkatkan kehidupan?”.

Itu sahaja!

Ujian Berus Gigi Google
Berapa kalikah produk Tuan akan digunakan dalam sehari? (kredit gambar:thinkjudd.com)

Adakah Google Tak Tengok Aspek Lain?

Bagi Larry Page, dia memang tak ambil peduli. Namun ada orang lain yang bantu dia lihat syarikat itu secara keseluruhan. Kemudian pandangan digabungkan.

Fokus Larry adalah mengenal peluang. Dia fokus kepada melakukan tugasnnya dengan betul. Kaedahnya berkesan. Setakat Jun 2016, Google telah menguasai 190 syarikat. Antaranya Android, Applied Semantics, DoubleClick, Youtube dan Waze.

Jadi apabila mahu beli syarikat lain, lakukan ujian Berus Gigi!

google larry page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cancel Post Comment