folder Filed in Oldies
7 Strategi FB Marketing Amy
By Wan Yusof Wan Jeffery comment 0 Comments access_time 4 min read

Tahun lepas saya berguru dengan Amy Porterfield. Amy merupakan seorang figura yang cukup dikenali dalam industri Facebook(FB) Marketing. Beliau merupakan anak didik Tony Robbins, seorang pakar motivasi paling terkenal di dunia ini.

Menurut Amy, dalam FB Marketing, ada 7 fundamental utama yang boleh membantu anda meningkatkan engagement. Tujuh fundamental ini sangat mudah untuk dipraktikkan dan diamalkan.

Apakah 7 fundamental FB Marketing itu?

1. Sentuhan Manusia
Ramai orang cuba berselindung di sebalik FB. Kalau boleh, dia tidak mahu identitinya dikenali. Kaedah ini bukan salah cuma kurang sesuai. Ini kerana salah satu faktor yang mendorong pelanggan untuk membeli adalah kepercayaan(trust). Dan kepercayaan ini boleh dibina apabila pelanggan tahu yang mereka berurusan dengan manusia sebenar.

Amy mencadangkan supaya anda meletakkan nama anda pada setiap post anda. Malah jika page anda mempunyai lebih daripada satu admin, masukkan nama setiap admin supaya mereka dikenali.

2. Cipta Isi(content) yang Relevan
Pernah tak anda tengok page Astro Awani? Atau Harian Metro? Cuba tengok berapa komen dan share yang mereka dapat untuk setiap post.

Manusia sukakan cerita. Cerita adalah kaedah yang paling senang untuk meraih perhatian manusia. Jadi cuba jadikan isi(content) anda dalam bentuk cerita. Dan cerita itu mestilah relevan dengan topik yang anda bawa.

Jika anda menjual ubat gigi misalnya, tidak ada masalah untuk bercerita tentang “Makanan Terbaik di Tempat Anda”, ia akan menarik engagement CUMA ianya kurang relevan dari segi konversi atau tidak membantu konversi anda. Jadi gunakan kaedah cerita tidak berkaitan ini sekali sekala sahaja.

3. Berbual dengan Audiens
Salah satu teknik power yang anda oleh lakukan adalah dengan mengajak peminat anda menyumbang kepada page anda. Biarkan mereka ekspresi diri mereka di page anda. Malah anda boleh berikan hadiah lagi kepada mereka.

Kaedah ini bertujuan untuk membina hubungan dan kredibiliti anda dengan peminat anda. Malah anda boleh gunakan kaedah ini juga menilai respon audiens anda. Contohnya katakanlah anda ingin mengadakan promosi, maka anda boleh tanya audiens anda apakah promosi yang mereka inginkan.

Dan bayangkan jika anda menunaikan promosi yang audiens anda inginkan, berapakah peluang mereka untuk membeli dengan anda? Apakah agaknya perasaan mereka terhadap anda?

4. Call To Action
Elakkan terperangkap dengan kesilapan ini. Ada orang cerita panjang-panjang dan berikan diskaun hebat-hebat. Tapi tidak dinyatakan CALL TO ACTION(CTA). Maksudnya tidak diberikan arahan tindakan.

Pengguna online ada dua sifat. Yang pertama mereka inginkan sesuatu yang MUDAH dan yang kedua mereka suka KLIK.

Jadi CTA yang terbaik adalah yang mempunyai arahan yang jelas dan boleh diklik.

5. Fokus kepada Branding
Apabila berniaga, jangan tamak dengan pelanggan pertama sahaja. Fokus kepada jangka hayat pelanggan dengan anda (Customer Life Time Value). Adalah lebih senang mejual kepada pelanggan yang pernah membeli produk kita BERBANDING menjual kepada pelanggan yang belum pernah membeli produk kita.

Branding melibatkan banyak aspek. Salah satunya adalah imej. Bentuk page yang mempunyai imej yang cantik dan konsisten. Dua elemen ini akan memberikan rasa selamat dan selesa kepada pelanggan anda. Dalam erti kata lain, anda membina kredibiliti dengan pelanggan tanpa disedari.

6. Tahu Tujuan
Banyak syarikat membina FB Page tanpa tujuan. Mereka membina FB Page hanya kerana pesaing mereka membina page. Mereka tidak ada perancangan. Akibatnya selepas beberapa bulan, maka page mereka jadi hidup segan, mati tidak mahu.

FB adalah satu medium komunikasi yang sangat berguna antara anda dengan peminat anda. Terutamanya jika anda mempunyai bisnes lokal.

7. Pantau, Ukur dan Perbaiki Aktiviti
Setiap page mempunyai keunikan dan peminat yang berbeza. Dan respons yang bakal diterima juga mungkin berbeza. Maka anda perlu membuat analisa dan melihat corak audiens anda. Gunakan Page Insights untuk menilai audiens anda.

Dari situ anda bukan sahaja dapat melihat ciri-ciri audiens anda, malah anda boleh gunakan data ini untuk tujuan pembinaan iklan.

Satu perkara yang anda perlu tahu, statistik dari Facebook memang terkenal dengan TIDAK TEPAT. Jadi jangan ambil data yang diperolehi 100%. Gunakan sebagai panduan. Kaedah alternatif adalah untuk menggunakan tools luaran seperti Hootsuite, AdEspresso dan macam-macam lagi.

Kesimpulannya, 7 strategi Facebook Marketing Amy Porterfield adalah seperti berikut:
1. Sentuhan Manusia
2. Cipta Isi(content) yang Relevan
3. Berbual dengan Audiens
4. Call To Action
5. Fokus kepada Branding
6. Tahu Tujuan
7. Pantau, Ukur dan Perbaiki Aktiviti

amy porterfield fb marketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cancel Post Comment